Pravi arapski humus



Naut (sirova leblebija)     400g
Tahini (pasta od susama) 2 kasike
Beli luk                           1 cesanj
Limun                             1 iscedjen
Maslinovo ulje                 
So                                  
Kumin (crni kim)             
Soda bikarbona

Naut, tahini i kumin mozete kupiti u prodavnicama zdrave hrane.


Naut poptopite u vodu i postite da odstoji preko noci. Zatim vodu prospite, nalijte novu i kuvajte dok se naut skroz ne raskuva (oko dva sata). Da bi naut skroz omeksao i dobro se samleo, u vodu u kojoj kuvate ubacite malo sode bikarbone.



U blender ubacite kuvani naut i sve sastojke osim maslinovog ulja i kumina.
Masa treba da bude kao gusta kasa, da polako curi kada sa posuda okrene naopacke. I da bude potpuno bez grudvica. Ukoliko vidite da je previse gusto, dodajte malo vode u kojoj se naut kuvao.

Sipajte u plitku posudu, prelijte maslinovim uljem i pospite kuminom.

Sluzite uz pirincane galete.







No comments:

Post a Comment